De Basiscursus Agro-Mechatronica richt zich op de basisconcepten van sensoren en draadloze communicatie rondom Agro-Mechatronica. In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  1. De basisprincipes van sensoren: Wat is nauwkeurigheid? Welke meettechnieken zijn er? Wat komt daarbij kijken?
  2. Informatie over verschillende typen sensoren met onder andere temperatuur, luchtvochtigheid, PH-waarde en gebruikmaking van GPS. 
  3. Het programmeren van een Arduino Controller.
  4. Deelname aan de labsessie. De labsessie bestaat uit twee zelf in te plannen blokken waarin de cursist op individuele basis kan kennismaken met een Arduino Marvin Board met sensor. Tijdens deze labsessie is een kennismedewerker van het GreenTechLab aanwezig. 

De toepassingen en praktijkvoorbeelden zijn gericht op de agro-techniek. Desalniettemin is deze cursus ook toepasbaar in andere sectoren.

Globale onderwerpen

• Sensoren
• Microcontroller
• Programmeren
• Dashboard maken
• Manieren van meten
• Soorten communicatieprotocollen. 

Leeruitkomst

Aan het einde van deze cursus is de cursist in staat om de juiste sensor te selecteren in veelvoorkomende omstandigheid en de waarde(n) van de sensor zichtbaar te maken op internet.

Voorkennis

Om deze cursus te beginnen is geen specifieke voorkennis nodig. Affiniteit met techniek en programmeren is een pré. 

Studiebelasting

De studiebelasting van het online gedeelte is 3 uur.
De labsessie duurt een dagdeel en vindt plaats bij het GreenTechLab (Fontys Venlo).

Praktische informatie en kosten
De cursus bestaat uit twee onderdelen:

  1. Online lesmodule. Dit gedeelte van de cursus is gratis. Je kunt op elk gewenst moment starten, pauzeren en afronden.
  2. Labsessie op locatie bij Fontys. Na afronding van de online lesmodule kun je de theorie toepassen in een professioneel Fontyslab, onder begeleiding van een labmedewerker. Een labsessie duurt ongeveer drie uur. Dit gedeelte van de cursus kost € 295. (Na aanmelding nemen we contact met je op over de facturatie.)

We raden je van harte aan om de online module te verdiepen en verbreden met een labsessie. Het is echter geen verplicht onderdeel van de cursus. Voor het goed en prettig doorlopen van een labsessie is het noodzakelijk om de online lesmodule volledig te hebben doorlopen.

Na het afronden van zowel de online lesmodule als de labsessie ontvang je een Bewijs van Deelname van Fontys Hogescholen.