Basiscursus Additive Manufacturing

De afgelopen jaren heeft de opkomst van betaalbare technieken voor 3D-ontwerpen en 3D-printen een enorme groei doorgemaakt. Wat ooit voorbehouden was aan grote bedrijven met een flink research en developmentbudget, is nu binnen handbereik gekomen van kleine bedrijven en consumenten. 

De basiscursus Additive Manufacturing (3D-printen) geeft een beeld van de toepassingen van de 3D-printtechnologie en hoe deze toe te passen zijn in verschillende branches. De cursus bestaat uit twee delen: online lesmateriaal en een (offline) labsessie, waarbij het geleerde in de praktijk wordt gebracht.

Globale onderwerpen

 • Verschillende 3D-printtechnieken
 • Werking 3D-printtechnieken
 • Ontwerpproces
 • Toepassingsvelden
 • Toekomstbeeld
 • Nieuwe businessmodellen

Voorkennis

Mbo-niveau.

Studiebelasting

De totale verwachte studiebelasting van de online cursus is 3 uur.
De labsessie duurt een dagdeel, die je doorbrengt in het Fontys 3D-printlab in Eindhoven.

Leeruitkomst

De cursist is in staat om van een eerste idee tot een volwaardig product te komen, met behulp van 3D-software, 3D-scannen en 3D-printen. Bovendien heeft de cursist inzicht in nieuwe businessmodellen en veilig werken.

Praktische informatie en kosten

De cursus bestaat uit twee onderdelen:

 1. Online lesmodule, gratis
  Dit gedeelte van de cursus is gratis. Je kunt op elk gewenst moment starten, pauzeren en afronden.
 2. Labsessie op locatie bij Fontys: € 295,-
  Na afronding van de online lesmodule kun je de theorie toepassen in een professioneel Fontyslab, onder begeleiding van een labmedewerker. Een labsessie duurt ongeveer drie uur. Dit gedeelte van de cursus kost € 295. (Na aanmelding nemen we contact met je op over de facturatie.)

We raden je van harte aan om de online module te verdiepen en verbreden met een labsessie. Het is echter geen verplicht onderdeel van de cursus. Voor het goed en prettig doorlopen van een labsessie is het noodzakelijk om de online lesmodule volledig te hebben doorlopen.

Na het afronden van zowel de online lesmodule als de labsessie ontvang je een Bewijs van Deelname van Fontys Hogescholen.